Maasvallei Netwerk
Advertentie
Adverteren op radio, televisie en internet

Blog: Digitale veiligheid en de AVG-wetgeving, heb jij het al volledig op orde?

Gepubliceerd op: 01-11-2021

…of je van koekjes houdt. De meest creatieve meldingen vliegen je tegenwoordig om de oren wanneer je verschillende websites bezoekt. Deze cookie meldingen zijn een onderdeel van de verplichtingen waar je als ondernemer aan moet voldoen volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Om de persoonsgegevens van burgers beter te beschermen tegen onder meer ongewenste marketing is sinds mei 2018 de AVG  van kracht die in de gehele EU geldt.

.

AVG-wetgeving, wat betekent dit voor jou?

De cookies beslaan slechts één regel in het hele document. Als ondernemer heb je dus nog een hele waslijst aan eisen waaraan je moet voldoen. Een veel voorkomende misvatting is dat dit enkel geldt voor grote bedrijven. Gebruik je Google Analytics, stuur je wel eens een nieuwsbrief, gebruik je een klantendatabase of CRM of heb je een boekhouding met factuurgegevens? In al deze gevallen (en meer) is het voor jou van belang om te voldoen aan de AVG om de privacy van betrokkenen te waarborgen. De boetes die uitgedeeld worden voor het niet naleven van de AVG zijn trouwens niet mals: deze kunnen oplopen tot 4% van je jaarlijkse omzet.

Het verwerkingsregister en medeverwerkers

Wanneer je informatie opzoekt over de AVG word je enigszins om de oren geslagen met (juridisch) jargon. Zo moet je in een verwerkingsregister onder andere bijhouden welke persoonsgegevens je voor welke doeleinden gebruikt. Daarnaast is het belangrijk om contracten af te sluiten met de medeverwerkers – partijen die jij opdracht geeft om de persoonsgegevens te verwerken – zoals de webhosting of externe accountant. Ook is het belangrijk dat je jouw werkwijze omtrent persoonsgegevens openlijk en transparant communiceert aan alle betrokkenen. Gebruik deze handige checklist [↓] om te controleren of je aan alle verplichtingen voldoet.

De AVG-tool, snel en eenvoudig het verwerkingsregister bijhouden

Peter Martin

Natuurlijk kun je alles omtrent de AVG uitbesteden aan specialisten. Veel ondernemers kiezen er echter voor om het verwerkingsregister zelf in te richten en bij te houden. Om dit proces te vereenvoudigen én te versnellen heeft Peter Martin van DATA2.EU een tijdbesparende AVG-tool ontwikkeld. Tijdens de Open Coffee op 2 november vertelt hij ons er alles over als gastspreker. Meld je dus snel nog aan!

Data security, hoe voorkom je problemen?

Het thema Digitale Vaardigheden omvat natuurlijk veel meer dan enkel de avg-wetgeving. Data security is een belangrijk aspect. De gevolgen kunnen immers desastreus zijn wanneer het misgaat.  Onlangs zijn ook mijn eigen persoonsgegevens buitgemaakt bij het datalek van de HAN. Om te achterhalen wat je als ondernemer kunt doen om dit te voorkomen, heb ik contact gezocht met Mari Jordans van JK automatisering.

De meeste ransomware wordt binnengehaald door menselijke fouten

Ransomware voorkomen

De menselijke fout is de meest voorkomende oorzaak van problemen rondom data security vertelt Mari. Het klinkt zeer voor de hand liggend dat je niet zomaar op url’s moet klikken wanneer je de afzender van de e-mail niet kent, toch gaat dit heel vaak mis. Criminelen kunnen mails van bijvoorbeeld je leverancier tegenwoordig namelijk zeer overtuigend kopiëren. Via dergelijke links in mails of in Google kun je onbedoeld ransomware binnenhalen.

Bescherm je data met deze tips

Mari Jordans in gesprek met Erik Wille op de Open Coffee

Om risico’s zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk als ondernemer richtlijnen vast te leggen omtrent de digitale veiligheid en dit beleid actueel te houden. Werk te allen tijden met bijgewerkte besturingssystemen en software en kies daarbij echt voor de betaalde versies. Hoe verleidelijk het ook is om de gratis versie te gebruiken, de betaalde versie is altijd beter en veiliger. Met een goede Internet Security Scanner worden alle geopende e-mails, documenten en websites gecheckt. Dit gaat veel verder dan een virusscanner. Maar liefst 95% van de potentieel gevaarlijke bestanden, url’s en websites worden hierdoor tijdig herkend, aldus Mari. Wil je graag meer weten over data security en digitale veiligheid? Mari is regelmatig aanwezig op de Open Coffees en je kunt hem bereiken bij JK automatisering.

.

Wat kunnen we voor elkaar betekenen?

Wij willen jullie heel graag vragen om input over het thema Digitale Vaardigheden. Waar loop jij tegenaan? Over welk onderwerp wil je graag meer lezen? En ben je zelf gespecialiseerd in een onderwerp rondom dit thema dan horen we graag welke kennis jij hierover wilt delen binnen het netwerk. Samen bereiken we namelijk meer! Stuur een bericht naar [email protected]