Voorrang van algemene voorwaarden: battle of forms
Gepubliceerd op: 29-08-2024
Welke algemene voorwaarden gaan voor als twee partijen die een overeenkomst sluiten, ieder naar hun eigen voorwaarden verwijzen? De vuistregel volgens de Nederlandse wet is dat de algemene voorwaarden van de partij die als eerste verwijst van toepassing zijn. Hierbij zijn wel een aantal zaken van belang. Britt Loeffen van Loeffen Advocatuur licht deze in onderstaande blog toe aan de hand van een voorbeeld.
First shot-theorie toegepast
De vuistregel volgens de Nederlandse wet is dat de algemene voorwaarden van de partij die als eerste verwijst van toepassing zijn. Dit wordt ook wel de ‘first shot’-theorie genoemd.
Voor de levering van producten aan afnemer B, maakt leverancier A een offerte op. In deze offerte staat dat de algemene voorwaarden van A van toepassing zijn. B geeft akkoord op de offerte, maar verklaart daarbij zijn algemene voorwaarden van toepassing.
Als we de first shot- theorie toepassen op deze situatie, dan zijn de algemene voorwaarden van A van toepassing. A was immers de eerst verwijzende partij.
Dezelfde situatie, maar nu verklaart B niet alleen zijn algemene voorwaarden van toepassing, maar meldt B ook uitdrukkelijk dat hij niet akkoord gaat met algemene voorwaarden van A. Het gevolg van deze uitdrukkelijke afwijzing is dat de algemene voorwaarden van A niet van toepassing zijn. De uitdrukkelijke afwijzing is dus belangrijk. A moet op zijn beurt nu goed opletten, want als A vervolgens niet de algemene voorwaarden van B afwijst, dan zijn de algemene voorwaarden van B van toepassing.
Uitdrukkelijk afwijzen
Een uitdrukkelijke afwijzing is dus van belang, maar wanneer is een afwijzing uitdrukkelijk? Een enkele mededeling of standaardzin in bijvoorbeeld algemene voorwaarden of op briefpapier inhoudende dat alleen de eigen voorwaarden van toepassing zijn, is niet voldoende.
Volgens sommige juridische auteurs is van een uitdrukkelijke afwijzing wel sprake als in een brief (dus niet in algemene voorwaarden) wordt medegedeeld dat alleen de eigen algemene voorwaarden van toepassing zijn, zulks met uitsluiting van alle andere voorwaarden of dat slechts de eigen voorwaarden van toepassing zijn.
Standaardisering van de uitdrukkelijke afwijzing van de algemene voorwaarden van de andere partij lijkt dus geen effect te hebben.
Over de grens
Doe je zaken over de grens, dan is het goed om je te realiseren dat de Nederlandse wet uitgaat van de first shot-theorie, maar dat buitenlandse wetgeving anders kan zijn. Bijvoorbeeld Engeland, België en Franrijk kennen een ander wettelijk regime. Bij het doen van internationale zaken, kan dit een aandachtspunt zijn.
Meer informatie
Wil je advies over de toepasselijkheid van algemene voorwaarden of over andere juridische aangelegenheden? Neem dan eens vrijblijvend contact op met Britt Loeffen. Zij helpt je graag verder.