Advertentie

Maasvallei Netwerk

Dè zakelijke netwerkorganisatie in de regio!


Huis van Cuijk nu ook thuis voor Biblioplus

Gepubliceerd op: 31-10-2023

Een ware metamorfose heeft plaatsgevonden in Cuijk. Na ruim een jaar van plannen maken, verbouwen en verhuizen heeft de Schouwburg Cuijk nu de Bibliotheek binnen haar muren. “Een samenwerking met een gouden randje,” zegt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van Biblioplus. “Voor alle medewerkers, de vrijwilligers, maar vooral ook voor de inwoners van Cuijk is dit een bijzonder moment!” Vrijdag 27 oktober was de opening voor genodigden, zoals lokale politici, waaronder wethouders Joost Hendriks, Maarten Jilissen en burgemeester Marieke Moorman, diverse ondernemers en natuurlijk de medewerkers en vrijwilligers van de Schouwburg en Bibliotheek.

 

Biblioplus Huis Van Cuijk

 

Afgelopen weekend stonden de deuren open voor iedereen die een kijkje wilde nemen om te zien hoe het pand, na de verbouwing en herinrichting er uit ziet. Er kwamen veel geïnteresseerden kijken.  “Ik had gehoopt op zo’n 500 man per dag, maar Bart Vaessen, de directeur bestuurder van de Schouwburg, en ik hebben vrijdag, zaterdag en zondag ongeveer 5000 mensen persoonlijk ontvangen aan de deur.” zegt Cyril Crutz. 

In de Bibliotheek kunnen natuurlijk boeken worden gelezen en geleend, maar in het prachtige vernieuwde pand, dat ook wel “Huis van Cuijk” genoemd wordt, worden theater- en muziekvoorstellingen gegeven, zijn werkruimtes met fonkelnieuwe werkplekken voor studenten en ondernemers gemaakt, kan iedereen terecht voor een hapje en een drankje in een huiselijke sfeer.

 

De beslissing

De beslissing om Biblioplus in de Schouwburg te vestigen en het pand te verbouwen was geen gemakkelijke. Er moesten politieke en maatschappelijke bergen overwonnen worden, maar in het belang van de inwoners is men in die taak geslaagd. Het idee ontstond in 2019 toen D66 het aandroeg in het traject Cultuurvisie Cuijk. In de Schouwburg was overdag vaak de verlichting uit omdat er dan niets te doen was en in het oude pand van de bibliotheek waren geen groeimogelijkheden voor de organisatie meer.

Nu is er de hele dag leven en beweging in het Huis van Cuijk door de bredere openingstijden en is er een warm welkom voor iedereen. Het voormalige pand van Biblioplus is verkocht aan woningcooperatie Mooiland. Er zullen appartementen worden gevestigd, wat ook de inwoners van Cuijk weer ten goede komt.

 

Het pand

Het vernieuwde pand is een lust voor het oog. Er is rekening gehouden met de twee bestaande bouwstijlen van de schouwburg, waar de bibliotheek de verbindende laag in is. De bezoeker ziet en voelt dit. Het is groot, maar huiselijk, zodat iedereen zich welkom voelt.

Er zijn meerdere ruimtes multifunctioneel ingericht. Ook als men in stilte wil studeren of juist met collega’s wil brainstormen.  In dit gebouw met prachtige details, doordrenkt van kunst en cultuur, is werken en vergaderen een waar genoegen. Zelfs aan de innerlijke mens is gedacht, zo kan er bijvoorbeeld rustig worden nagepraat op het terras of in het Fraterhuis.

 

📷 Fotografie: Moni Arts en Puck Senders