Advertentie

Maasvallei Netwerk

Dè zakelijke netwerkorganisatie in de regio!


Persoonlijke coaching als verzuimpreventiemethode

Gepubliceerd op: 11-01-2023

Meer dan drie keer een modaal bruto jaarsalaris kost de gemiddelde burn-out een werkgever in Nederland; dat is meer dan €130.000. Het aanbieden van persoonlijke coaching aan werknemers is daarom een zeer effectieve en betaalbare verzuimpreventiemethode die ongecompliceerd ingezet kan worden. De internationals en grote werkgevers in Nederland weten al langer dat dit onder de streep een hoop oplevert. Het MKB heeft hier nog een inhaalslag te maken.

Carin Fait van Par-Fait Life Coaching schreef een blog over hoe je als kleiner bedrijf jezelf gemakkelijk en effectief kunt inzetten voor duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie.

Een aantal jaar geleden was de gemiddelde duur van psychische ziekteverzuim en/of burn-out, volgens cijfers van het CBS en het Ministerie van Volksgezondheid 180 dagen. Bij uitval kostte zo’n werknemer toen een slordige €45.000, vervanging, productieverlies en begeleiding kosten nog niet meegerekend. Burn-out, stress en andere oorzaken voor werkgerelateerd ziekteverzuim zijn het nieuws van de dag. Dat is niet gek, aangezien 30% van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. De meest voorkomende beroepsziekte in Nederland is psychosociale arbeidsbelasting.

 

Effecten door covid, de energiecrisis en het algemene personeelstekort

Ondertussen is de gemiddelde uitval al 242 dagen en zijn de loonkosten opgelopen tot een slordige €60.000 per burn-out. Men heeft ook goed zicht gekregen op de bijkomende kosten. Hou je vast! De loonkosten mag je dan met 2,2 vermenigvuldigen!

Een dikke €133.000, dat is wat de gemiddelde werknemer met psychisch verzuim de werkgever kost. Zelfs als u een goede verzuimverzekering heeft die 100% loondoorbetaling dekt, kost het u nog gemiddeld een hele dikke € 70.000.

 

Investeren in duurzame inzetbaarheid is investeren in je bedrijf

De rekening voor dit verzuim valt, hoe oneerlijk dat ook mag zijn en mag voelen, grotendeels op de mat van de werkgever. En dat terwijl de oorzaak voor het verzuim, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zelden uitsluitend werkgerelateerd is. Want van de zeven meest genoemde oorzaken ligt er slechts één exclusief bij de werkgever.

Het ding is, dat de problemen wél vaak op de werkvloer tot uiting komen. Want daar brengt men relatief veel tijd door en komt voor veel uitdagingen te staan.

Er speelt meestal zoveel meer dan alleen werkdruk of met werkstress omgaan. Wel lastig dat ‘de baas’ het mag opknappen! Daarbij zorgt het bij veel kleinere MKB bedrijven voor serieuze problemen in de bedrijfsvoering. Als er al maar één werknemer een tijd uitvalt, loopt de druk gelijk enorm op voor de overige collega’s.

 

Dit kan voor een groot deel voorkomen worden!

Vaak zijn er voor management en collega’s toch duidelijke signalen dat iemand niet ‘lekker in zijn vel zit’. Het is een goede eerste stap om je werknemer hierover aan te spreken. Werknemers een aantal sessies per jaar met een life coach aanbieden, zorgt voor een nog optimaler werkklimaat en kan ergere klachten voorkomen. Het is een effectieve verzuimpreventiemethode.

Lees hier verder hoe ‘de grote jongens’ omgaan met duurzame inzetbaarheid.

 

Meer informatie

Carin Fait (contactgegevens in de ledengids)

Gezondheidscentrum Zorg de Keizer, Keizersveld 9E, 5803 AM Venray – [email protected] www.parfaitlifecoaching.nl – 06 15 25 30 06