Advertentie

PODCASTSERIE – S1.E5: Michel Hovenkamp

Gepubliceerd op: 01-12-2022

Overleven, ondernemen en overdragen in crisis. Voor de vijfde Maasvallei Netwerk Podcast schuiven we aan tafel in een binnenkort te openen cafetaria in Winssen. Hier eten we een proefpatatje van Michel Hovenkamp, bedenker van Maasvallei Netwerk. Samen blikken we terug op zijn bewogen verleden. En vooruit naar zijn plannen, nu hij zijn ondernemersnetwerk heeft overgedragen. Michel: “Ik ben altijd positief gebleven, manisch positief!”

Michel Hovenkamp

Crisissen overleven

Michel Hovenkamp is een rasondernemer met tomeloze energie en ambitie. Die gebruikt hij om een succesvol telecommunicatiebedrijf te runnen – totdat zijn diagnose daar een stokje voor steekt.

Michel vertelt: “Mond- en keelkanker. Praten, eten, het werd bijna onmogelijk door de zware operatie en bestralingen. Mijn opa was aan diezelfde kanker overleden, dus ik besefte wat ik kon verliezen. En ik verloor veel: mijn business, mijn relatie, mijn huis. En als ondernemer kwam ik vervolgens niet in aanmerking voor financiële hulp of een hypotheek.”

Ondanks die tegenslagen kriebelt het bij Michel: hij móet ondernemen. Zijn callcenters zijn helaas geen optie meer; door de economische crisis en personeelscrisis in die jaren gingen ze failliet. Erik: “Veel crisissen om te overleven. Hoe deed je dat?” Michel: “Ik ben altijd positief gebleven, manisch positief! Het duurde nog jaren voor ik me weer fysiek goed voelde, maar ik zette de knop gewoon om als dat moest. The show must go on.” Erik vraagt: “Is dat ondernemers eigen denk je?” Michel lacht: “Dat weet ik niet, maar het helpt wel.”

Ondernemen en overdragen

Michel ontdekt door het bezoeken van online fora kansen in Open Coffees – juist door de economische crisis signaleert hij verbindingsbehoefte onder ondernemers. Michel legt uit: “Ondernemers willen drie dingen: verbinden met andere ondernemers, acquisitie en gezien worden. In mei 2010 organiseerde ik daarom de eerste Maasvallei Netwerk Open Coffee. Het was pittig, want door de bestralingen had mijn denkvermogen een optater gehad. Eten was ook nog erg moeilijk, maar een kopje koffie met een soppig koekje lukte wel!”

Dankzij Michel’s ongekende veerkracht groeit Maasvallei Netwerk snel in de opvolgende jaren. Beurzen en een drukbezochte website met ledengids volgen. Michel grinnikt: “Ik zette op de eerste tafelbeurs expres ondernemers in hetzelfde vakgebied bij elkaar om ze uit hun concurrentenmodus te halen. Daar keken ze even raar van op, maar uiteindelijk vonden ze het leuk.”

Dan volgt een nieuwe crisis: de coronapandemie. Michel ziet geen andere optie dan zijn ondernemersnetwerk te pauzeren. In die tijd kijkt hij jaloers toe hoe het werk van zijn vrouw wél doorgaat, waarna hij een besluit neemt: zijn geheime skills te gelde maken in een nieuwe onderneming. Michel’s troef? “Dat ik voor de duvel niet bang ben, dus ik werk op hoogtes die anderen niet aandurven.”

Het wordt zo’n succes dat Maasvallei Netwerk de volledige aandacht geven niet meer lukt. Dat vindt hij moeilijk. Michel: “Het ondernemersnetwerk bestond al 10 jaar, ik wilde de warme relaties daar niet teleurstellen. Het was dus tijd om het over te dragen, maar daarvoor wilde ik een ondernemer die net zo’n enthousiaste netwerker is als ik. Iemand met visie om Maasvallei Netwerk naar een hoger niveau te tillen. Die vond ik in Erik. Ik ben zó trots op hoe hij en Puck dat waarmaken.”

Friet of patat?

Terug naar Winssen. Hier opent binnen een paar weken het nieuwe avontuur van Michel en zijn vrouw: een cafetaria dat zich onderscheidt door zelfgemaakte gerechten. Verse knoflooksaus, stoofvlees en natuurlijk… friet! Of is het patat? Michel grijnst: “Als mensen patat bestellen, krijgen ze patat. Willen ze friet, krijgen ze friet. Hier geen frietfitties zoals op social media.” Zijn ogen glimmen wanneer hij vertelt over hun plannen. “Ik ben dan wel een goed uitziende vijftigplusser, maar mijn geheime skills-onderneming betekent veel tillen en ik weet niet hoe lang ik dat nog kan. Daarom dacht ik al aan een eettentje. Dit kwam onverwachts vroeg op ons pad. Onze agenda zit voorlopig nog propvol klussen, dus het wordt aanpoten om ook hier alle processen goed te starten. Ach, ondernemen is ondernemen – het maakt niet zoveel uit wat je doet, als je er maar energie van krijgt.”

Michel schotelt Puck en Erik een vers proefpatatje voor. Erik: “Heerlijk. Ik kom graag over een paar weken graag verifiëren of -ie dan nog zo lekker is.” Michel: “Haha, altijd welkom.”

Benieuwd hoe Michel zijn Maasvallei Netwerk pauzeerde in de coronacrisis? En wat zijn geheime skills-onderneming is? Luister hieronder de podcast.

Beluister de podcast