Maasvallei Netwerk
Advertentie
Adverteren op radio, televisie en internet

Het wachtwoordbeleid, hoe pak jij dat aan?

Gepubliceerd op: 22-11-2021

Hoe vaak gebruiken jullie hetzelfde wachtwoord en hoe vaak veranderen jullie deze? Belangrijke vragen  voor elke ondernemer, want digitale veiligheid is belangrijker dan ooit! Het kiezen en onderhouden van wachtwoorden is dan ook een essentieel onderdeel van je digitale vaardigheden. De vele nieuwsberichten rondom malware en hackers maken pijnlijk duidelijk hoe belangrijk dit is én hoe desastreus de gevolgen kunnen zijn. Gelukkig zijn er eenvoudige maatregelen die veel ellende kunnen voorkomen.

Stel een wachtwoordbeleid op

Een belangrijke maatregel is het opstellen en gebruiken van een wachtwoordbeleid. Jij kunt nog zo voorzichtig zijn, maar als je collega Henk al jaren het wachtwoord Henk65 gebruikt voor alle toepassingen binnen het bedrijf dan loop je natuurlijk alsnog een groot risico !

Een wachtwoordbeleid is een document waarin heldere afspraken staan over het kiezen van en omgaan met de diverse wachtwoorden binnen je organisatie. In grote lijnen beschrijft een wachtwoordbeleid de eisen die gesteld worden aan een wachtwoord, bijvoorbeeld dat het automatisch gegenereerd wordt met bijvoorbeeld het wachtwoord I8d#x?98fPg$ als gevolg. Het document beschrijft op welke termijn een wachtwoord vernieuwd moet worden en op welke wijze de wachtwoorden opgeslagen mogen worden. Met een dergelijk beleid is elk wachtwoord binnen de organisatie even veilig en is het eenvoudiger om de juiste bewustwording te creëren.

Sla wachtwoorden veilig op in LastPass

Een groot struikelblok voor veel ondernemingen is de opslag van de (gegenereerde) wachtwoorden. Met die verplichte wijzigingen raak je immers snel de draad kwijt bij meerdere wachtwoorden.

Gelukkig is er een betrouwbare oplossing: LastPass. In het gesprek met Mari Jordans over digitale vaardigheden kwam deze tool ook aan bod. Mari legde uit dat LastPass gebruik maakt van encryptie- algoritmen. Dit betekent dat alleen jij de gegevens kunt lezen, de gegevens worden namelijk op apparaatniveau versleuteld en ontsleuteld. Niemand anders kan je gegevens lezen. LastPass heeft een zeer goede gratis versie, ideaal voor zzp’ers. Voor bedrijven met meerdere werknemers zijn er praktische zakelijke abonnementen. Je behoudt hierin als hoofdgebruiker de controle en kunt diverse gebruikers aanmaken, wachtwoorden veilig delen en wachtwoorden automatisch laten genereren. Een aanrader dus!