Maasvallei Netwerk
Advertentie
CuijkOnderneemt!

Wat zijn de fiscale vernieuwingen in 2022 voor jouw bedrijf

Gepubliceerd op: 04-10-2021

Zaai vertrouwen, oogst succes. Een quote die Erik uitsprak op de eerste Open Coffee van het Maasvallei Netwerk. Vertrouwen is natuurlijk onontbeerlijk in de financiële dienstverlening. We zijn dan ook enorm blij dat er zich al zoveel verschillende financiële dienstverleners hebben aangesloten bij ons Netwerk én dat ze meer dan bereid waren om enkele goede tips met jullie te delen.

Prinsjesdag 2021 – wat verandert er voor ondernemers?

Kevin den Hartog - Alfa Accountants LangenboomPrinsjesdag bracht dit jaar maar weinig fiscale vernieuwingen. Toch hebben niet alleen de aangekondigde maatregelen, maar ook de zaken die juist niet aan bod kwamen impact voor ondernemers.

Alfa Accountants en Adviseurs hebben de belangrijkste zaken begrijpelijk voor je opgesomd in een korte video. Op hun website lees je bovendien altijd het laatste fiscale nieuws, zonder overbodig jargon. Ideaal als je als ondernemer wel graag wilt weten wat er speelt, maar onvoldoende tijd (of zin) hebt om volledig de materie in te duiken. Kevin den Hartog, bedrijfsleider van Alfa Accountants en Adviseurs Langenboom is bovendien ook geregeld aanwezig bij de Open Coffees van het Maasvallei Netwerk, dus spreek hem daar gerust aan als je contact wilt leggen met Alfa Accountants en Adviseurs.

De onbetaalbare waarde van goed fiscaal advies

Monique van Lieshout - Geld enzo met MoniqueWanneer je net gestart bent met je eigen onderneming is het verleidelijk om zelf met je financiën aan de slag te gaan. Je lijkt namelijk best een leuk bedrag te kunnen besparen wanneer je geen boekhouder in de arm neemt. Toch heeft dit de nodige risico’s en blijkt in veel gevallen juist geld te blijven liggen waardoor een boekhouder altijd meer oplevert dan dat het kost. Ik had hierover een inspirerend gesprek met Monique van Lieshout van Geld enzo… met Monique. Zij geeft aan dat veel startende ondernemers die zelf de boekhouding gaan doen, uiteindelijk tegen verschillende problemen aan lopen. Monique lepelt moeiteloos een aantal voorbeelden uit de praktijk op: een klant die in een jaar tijd voor €12.000,- aan kleine investeringen gedaan had, maar deze verkeerd had weggeschreven in de boekhouding waardoor de €12.000,- niet van de winst afgetrokken kon worden. Of de ondernemer die fiscaal flink had kunnen besparen door doordacht te investeren.

Gelukkig staat ook Monique ons met raad en daad bij. Op haar Instagram-pagina deelt ze, op eigenzinnige wijze, dagelijks veel kennis over boekhouden voor kleine ondernemers. Haar posts zijn geïnspireerd door de vragen die ze krijgt van haar klanten. Voornemens om zelf een boekhouder in de arm te nemen? Lees dan vooral even deze post: 8 vragen om te stellen bij het kiezen van een boekhouder die bij je past

 

2022 is hét jaar voor een overdracht of herorganisatie

Patrick Scheers SCH€€RS belastingadviesHeb jij wel eens overwogen om je bedrijf over te dragen aan bijvoorbeeld één van je kinderen? Tegen de verwachtingen in is de bedrijfsopvolgingsregeling nog niet ingeperkt. Je kunt dus ook in 2022 nog heel voordelig je ondernemingsvermogen (van ruim één miljoen euro) middels een schenking overdragen aan je zoon of dochter.

Patrick Scheers van SCH€€RS Belastingadvies is gespecialiseerd in de fiscale begeleiding van bedrijfsoverdrachten en herstructureringen. Hij tipt ons tevens over de grote fiscale voordelen die behaald kunnen worden door je activiteiten te splitsen.

Door de verruiming van de eerste schijf van de vennootschapsbelasting van € 245.000 in 2021 naar €395.000 in 2022 ontstaan er volgens Patrick namelijk interessante mogelijkheden voor sommige bedrijven. Het komt geregeld voor dat binnen één BV verschillende bedrijfsactiviteiten plaatsvinden.

Zo kan een interieurstylist besluiten om ook meubels te gaan verkopen. Wanneer je verschillende bedrijfsactiviteiten onder één BV vallen én je meer dan €395.000 aan winst maakt, dan kan een splitsing van deze activiteiten in twee BV’s je een behoorlijk belastingvoordeel opleveren.

Natuurlijk zijn er naast deze drie ondernemers nog meer experts op financieel vlak lid van het Maasvallei Netwerk. Schrijf je daarom nog snel in voor de Open Coffee en Coffee Connect en houd ook deze maand onze Social kanalen weer goed in de gaten voor meer fiscale content.