Conversie optimalisatie van het contactformulier
Gepubliceerd op: 30-07-2021
De maand juli staat bij het Maasvallei Netwerk in het teken van marketing en branding. Een belangrijk aspect binnen de marketing is de conversie optimalisatie van de contactformulieren. Binnen B2B bedrijven worden deze formulieren vaak ingezet voor offerte aanvragen en het verbeteren van de conversie heeft dus direct effect op je intake!
Hoewel de conversie natuurlijk afhangt van veel verschillende factoren kun je met enkele relatief simpele wijzigingen al goede resultaten boeken. In deze post geven we je 7 eenvoudig toe te passen tips met groots effect!
- Zorg dat je klant niet hoeft te zoeken naar een contactformulier. Zorg voor een link naar je contactpagina in je hoofdmenu, plaats een link naar je contactpagina in je footer en zorg voor een opvallende knop naar je contactformulier onderaan je productpagina’s. https://www.leolinderszwembaden.nl/ doet dit bijvoorbeeld uitstekend.
- Het ideale contactformulier heeft slechts 3 invulvelden. Natuurlijk wil je graag zoveel mogelijk informatie verzamelen maar realiseer je dat elk veld dat je toevoegt over het algemeen je conversie zal verlagen. Een goed voorbeeld is https://mar-oil.nl/contact/. Slechts 3 invulvelden en geen afleiding rondom het formulier.
- Plaats social proof in de vorm van reviews in de buurt van je actieknop. Ook een statement als ‘’ kan de conversie al verhogen. Op deze manier kweek je namelijk vertrouwen.
- Een foto van een werknemer zorgt ook voor vertrouwen bij je klant. Hierbij is wel belangrijk dat je foto’s van daadwerkelijke werknemers gebruikt en geen stockfoto’s want daar prikken de meeste klanten zo doorheen. Een bedrijf dat dit heel goed uitvoert is www.kepser.nl, daar beginnen ze al mee op de homepage en dit voeren ze door op de contactpagina, dit zorgt direct voor een vertrouwd gevoel.
- Verplicht de klant niet een telefoonnummer in te vullen. Hoewel de nieuwe telecomwet net van kracht is, zijn veel klanten bang om ‘lastig gevallen’ te worden. Voor een aantal is dit zelfs een reden om het contactformulier niet in te vullen!
- Vertel je klant precies wat de vervolgstappen zijn na het invullen. Wat krijgen ze ervoor terug en wanneer? Wat gebeurt er met de ontvangen gegevens? Vertel het ze!
- Verzacht de ‘pijn’ van het invullen met een happy end. Zoals de Ikea na de kassa een hotdog aanbiedt voor een euro, bezorg jij de klant een goede laatste indruk met een goede bedankpagina of e-mail. Www.coolblue.nl is hier een sterspeler in. Zo introduceerden ze de ‘wachttherapie’ oftewel vermaak, om de tijd tussen het bestellen en het moment waarop je het product ontvangt te overbruggen.
Om een verbetering van resultaten te monitoren is het verstandig om gebruik te maken van a/b-testen bij elke verandering en om slechts één verandering per keer door te voeren. Op deze manier zie je direct of de verandering het beoogde resultaat levert!
Kom je er niet helemaal uit? We brengen je graag in contact met een van de marketingspecialisten onder onze leden.