Advertentie

Op bezoek bij Gonny en Marcel Rutte van melkveebedrijf Nieuw Bakelaar in Terschuur

Gepubliceerd op: 27-09-2016

melkveebedrijf-nieuw-bakelaar-gonny-en-marcel-rutte-stoutenburgerweg-28-a-terschuur-maasvallei-netwerk-13TERSCHUUR – Tussen Barneveld en Amersfoort ligt in het agrarische gebied de plaats Terschuur. Aan de Stoutenburgerweg 28A staat de boerderij van Gonny en Marcel Rutte van melkveebedrijf Nieuw Bakelaar.

Ik ben zeker de 4e generatie melkveehouder bij ons in de familie, zegt de 51-jarige Marcel Rutte. Misschien zelfs wel meer generaties, maar dat weet ik niet zeker en kan het helaas ook niet meer navragen. We zitten hier nu zo’n negen jaar vult Gonny aan. Deze plek aan de Stoutenburgerweg was niet vanzelf sprekend en daar is heel wat aan vooraf gegaan.

Onze boerderij lag eerst in het centrum van Achterveld, een plaatsje verderop. In die tijd moest onze oude boerderij wijken voor nieuwbouwwoningen. Dus we hebben een adviseur in de hand moeten nemen die ons met raad en daad heeft bijgestaan al die jaren. We wisten dat de boerderij aan de Stoutenburgerweg te koop stond. Na een lange periode van slapeloze nachten, onzekerheid en heel veel onduidelijkheid, konden we toch serieus met de eigenaar van de boerderij om tafel. En daarna ging het snel, we hebben de oude boerderij gunstig kunnen verkopen om onze nieuwe boerderij te kunnen kopen en een nieuwe stal te kunnen bouwen voor ons vee.

melkveebedrijf-nieuw-bakelaar-gonny-en-marcel-rutte-stoutenburgerweg-28-a-terschuur-maasvallei-netwerk-6

We hebben nu zo’n 135 melkkoeien en zo’n 80 stuks jongvee, zegt Marcel. Mijn werk bestaat hoofdzakelijk uit het verzorgen van de dieren, voeren, melken, schoonmaken en het werk daar omheen. Dan moet je denken aan het onderhouden van de wei. Maaien, hooien, en bemesten. Een deel doe ik zelf en als het heel druk is huren we loonwerkers in. Onze koeien hebben namelijk hoog kwalitatief gras nodig, want de dames leveren zo’n 30 liter melk per dag. Al ons melk leveren wij aan Friesland Campina die er boter en kaasproducten van maakt. Geen weidemelk, want dan dienen de koeien meer dan 120 dagen per jaar buiten te staan. En dat doen onze koeien niet, want onze koeien verblijven nu eenmaal graag in de stal. We hebben het absoluut geprobeerd, toch staan de dames het liefst bij elkaar in de stal. Je kunt koeien alles aanleren en aanwennen, maar het blijven kuddedieren. Wel staan het jongvee en de hoogdrachtige koeien altijd buiten in de wei voor het aangezicht (deelweidegang).

melkveebedrijf-nieuw-bakelaar-gonny-en-marcel-rutte-stoutenburgerweg-28-a-terschuur-maasvallei-netwerk-5

Onze stal is voorzien van een geautomatiseerd voersysteem en een geautomatiseerde melkmachine. De dames weten zelf wanneer ze gemolken moeten worden en krijgen tijdens het melken extra krachtvoer. Voorafgaand aan de bouw hebben we ervoor gekozen om diepstrooisel boxen in te zetten vanwege het ligcomfort voor de koeien. En grote strohokken om de koeien die net afgekalfd zijn, een zo comfortabel mogelijke omgeving te bieden. Het welzijn van onze dieren staat bij ons hoog in het vaandel en economische beslissingen overleggen we altijd uitgebreid samen. We zijn een melkveebedrijf, dus het vrouwelijk vee wordt gebruikt voor ons eigen fokprogramma en de overige dieren worden verkocht.

melkveebedrijf-nieuw-bakelaar-gonny-en-marcel-rutte-stoutenburgerweg-28-a-terschuur-maasvallei-netwerk-1

Verder is de stal heel goed geventileerd, zodat je niets ruikt en de stal altijd goed kan door luchten voor het meest gunstigste klimaat. Bij slecht weer treedt het klimaatsysteem in werking waardoor de windschermen langs de zijkant van de stal automatisch naar beneden gaan, zodat de dieren altijd beschut rond kunnen lopen in de stal. Er is voor de koeien ook nog eens voldoende ruimte in de stal zodat ze vrij kunnen rondlopen. Volgens biologische begrippen heeft een koe zo’n zes vierkante meter ruimte nodig en die van ons hebben zelfs ruim tien vierkante meter ruimte tot hun beschikking.

We hebben het goed hier, zegt Gonny tevreden. We zijn behoudend in onze bedrijfsgroei vanwege de vastgestelde melkprijzen en gerelateerde zaken die te maken met de agrarische wet- en regelgeving voor de boeren. We hebben een economisch gezond bedrijf opgebouwd, met een belangrijke positie op de agrarische markt. Nieuw Bakelaar is echt een 24/7 bedrijf waar het werk 365 dagen per jaar gewoon doorgaat. We kunnen gerust een dagje vrij nemen of lekker genieten van een vakantie, maar dat moeten we van te voren goed plannen met de mensen om ons heen.

melkveebedrijf-nieuw-bakelaar-gonny-en-marcel-rutte-stoutenburgerweg-28-a-terschuur-maasvallei-netwerk-14

Indien u op de hoogte wilt blijven over ons mooie boeren bedrijf kunt u ons volgen op Facebook.

Melkveebedrijf Nieuw Bakelaar
Gonny en Marcel Rutte
Stoutenburgerweg 28A
3784 VE Terschuur

Telefoon : 0342-451385