Advertentie

CONTOUR Accountants in Boxmeer informeert: verkopen in het buitenland – hoe zit het met de btw?

Gepubliceerd op: 05-09-2016

artikel-contour-accountants-boxmeer-informeert-verkopen-buitenland-hoe-zit-het-met-de-btw-contour-accountants-boxmeer-suzan-ploegmakers-robert-philips-regiotax-portretfoto-maasvallei-netwerkBOXMEER – Indien u als ondernemer goederen in het buitenland verkoopt, heeft dit gevolgen voor de btw. Verkoopt u binnen of buiten de EU? Aan een particulier of ondernemer? In welk land moet dan de btw worden aangegeven? En wie moet dat doen, u of de afnemer? CONTOUR Accountants geeft in dit artikel antwoord op de vraag: hoe zit het met de btw?

Leveringen aan een particulier binnen de EU

Wanneer de afnemer van het geleverde goed een in het buitenland gevestigde particulier of een ander zonder btw-identificatienummer is, is de levering in Nederland belast met btw. U geeft deze btw in de Nederlandse btw-aangifte zelf aan. Worden de zogenoemde drempelbedragen overschreden, dan is sprake van een afstandsverkoop naar een ander EU-land. Kijk hier wat de drempelbedragen per land zijn (april 2016). In dat geval is door u btw verschuldigd in het EU-land waar de afnemer is gevestigd. U moet zich dan in het EU-land van de afnemer gaan registreren voor btw-doeleinden en aan de btw-verplichtingen van dat land voldoen.

Leveringen aan een particulier buiten de EU

Als de particulier buiten de EU woont, is de levering belast met Nederlandse btw.

Leveringen aan een ondernemer binnen de EU

Als de producten aan een binnen de EU gevestigde ondernemer met een btw-identificatienummer worden geleverd en deze producten naar dat andere EU-land worden vervoerd, is sprake van een intracommunautaire levering. Over deze levering bent u in Nederland 0% btw verschuldigd. Wel moet u de levering op de btw-aangifte aangeven. Hierover wordt dan geen btw berekend. De afnemer in het andere EU-land moet de btw aangeven en afdragen in zijn eigen land.

Leveringen aan een ondernemer buiten de EU

Als de afnemer een buiten de EU gevestigde ondernemer is en de goederen naar dat land worden vervoerd, is sprake van export. Over de levering is dan in Nederland 0% btw verschuldigd.

Heeft u hier nog vragen over, neem dan contact met ons op.

CONTOUR Accountants Boxmeer

contour-accountants-boxmeer-euregiotax-logo-maasvallei-netwerkBereklauw 3
5831 PE Boxmeer

Telefoon : 0485-576464

E-mail :    [email protected]
Website : www.contouraccountants.nl