Advertentie

Flynth in Bergen informeert: tijdelijke verhuur woningen makkelijker

Gepubliceerd op: 31-08-2016

flynth-in-bergen-informeert-tijdelijke-verhuur-woningen-makkelijker-flynth-vestiging-maasvallei-netwerkBERGEN – Decennialang was het niet zonder risico om een woning tijdelijk te verhuren. Dit omdat een huurder al vrij snel recht had op huurbescherming: bescherming tegen beëindiging van de huur. Met de invoering van de Wet doorstroming huurmarkt 2015 per 1 juli is dit een stuk eenvoudiger geworden. 

Een uitzondering voor huurbescherming geldt bij huur van korte duur (bijvoorbeeld in afwachting van renovatie). Maar als in de praktijk niet aan de strenge voorwaarden voor die uitzondering wordt voldaan, loopt u als verhuurder het risico dat de huurder zich beroept op huurbescherming. In dat geval hoeft de huurder de woning niet te verlaten.

Belemmering

Deze vergaande huurbescherming was een belemmering voor de markt. Eigenaren van leegstaande woningen durfden niet altijd over te gaan tot tijdelijke verhuur terwijl ze dit wel zouden willen. De wetgever heeft ingegrepen in deze onwenselijke situatie.

Een nieuwe wet

Daarom is op 1 juli 2016 is de Wet doorstroming huurmarkt 2015  ingegaan. Vanaf nu is het mogelijk om een zelfstandige woning tijdelijk te verhuren, zonder huurbescherming. Wel gelden er strikte regels.

Maximaal twee jaar verhuurd

Zo mag een zelfstandige woning eenmalig voor maximaal twee jaar verhuurd worden. Als de huurovereenkomst verlengd wordt, ontstaat automatisch een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Op deze nieuwe overeenkomst is de huurbescherming dan wél volledig van toepassing.

Tijdig informeren

Verder eindigt de huurovereenkomst niet automatisch aan het einde van de overeengekomen huurperiode. Als verhuurder moet u uw huurder tijdig schriftelijk informeren over het einde van de huurovereenkomst. Als u dit niet doet, zal de huurovereenkomst alsnog voor onbepaalde tijd verlengd worden. Uw huurder beschikt vanaf dan over huurbescherming.

Laat u goed informeren

Kortom: als eigenaar van een zelfstandige woning bestaan er sinds 1 juli meer mogelijkheden om uw woning te verhuren zonder huurbescherming. Wel blijft het zaak om u vooraf goed te laten informeren over wat wel en niet mag, zodat u niet alsnog geconfronteerd wordt met een huurder die beschermd wordt. Uiteraard voorzien de juridisch adviseurs van Flynth u graag van advies.

nicole-wahlen-auteur-artikel-tijdelijk-verhuren-flynth-adviseurs-accountants

De auteur van dit artikel is Nicole Wahlen

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de nieuwe wetgeving rondom huurbescherming? Neem contact op met uw adviseur. Flynth is bereikbaar via [email protected] of 088 236 76 21.

 
 
 
 

FLYNTH_FC-DEF-logo-maasvallei-netwerkFlynth Accountants, Specialisten en Adviseurs

De heer Richard Stekelenburg
Lindenlaan 19
5854 AM BERGEN

Telefoon : 0485-341366

Email :     [email protected]
Website : www.flynth.nl