Exclusief interview, deel 2: Genomineerd voor de Ondernemersprijs 2024 -Tom Wienhofen
Gepubliceerd op: 27-09-2024
Iedere ondernemer heeft een verhaal. De verhalen van de genomineerden voor de Ondernemersprijs 2024 zijn natuurlijk extra bijzonder! Hoe zijn ze zover gekomen, wat zijn hun grootste successen en uitglijders? In dit drieluik, geschreven exclusief voor het Maasvallei Netwerk, ontdek je het – inclusief hun tips voor andere ambitieuze ondernemers. Deze keer: deel 2, Tom Wienhofen van Megens Elektrotechniek, Seef Beveiligingstechniek en Cequra Inspectie en Energieadvies.
Tom Wienhofen
Tom is directeur van Megens Elektrotechniek, Seef Beveiligingstechniek en Cequra Inspectie en Energieadvies. Duurzaamheid en betrokkenheid staan voorop in zijn visie – maar de dagelijkse leiding geeft hij uit handen. “Een timmerman bouwt ook niet in zijn eentje een huis, toch?”
Kun je iets vertellen over je persoonlijke achtergrond, en hoe die heeft bijgedragen aan je keuze voor het ondernemerschap?
“Mijn opa was ondernemer, mijn ouders allebei bedrijfsleider. Dus ik ben in de wieg gelegd om het voortouw te nemen, haha. Na mijn stage MTS elektrotechniek bij Megens kon ik niet direct terecht bij ze. De markt was oververzadigd. ‘Ga eerst maar elders solliciteren, en kom terug als het niet lukt’, zeiden ze. Nou, twee maanden en achttien dichte deuren later zat ik weer op de fiets naar Megens. Ik ging er aan de slag terwijl ik in de avond mijn middenstandsdiploma haalde. Mijn ambitie zagen ze bij Megens ook, en als 23-jarige stapte ik in 2001 in als vennoot. Acht jaar later was ik volledig eigenaar van Megens.
In 2017 ontstond Seef uit de wens om onze afdeling beveiligingstechniek uit te bouwen, en de expertise van onze medewerkers gerichter te benutten. In 2021 ontstond Cequra uit dezelfde wens voor de afdeling inspectie en energieadvies. Dat zorgt voor blije specialisten, plus een hogere kwaliteit van ons werk – en dus een blije Tom. Maar weet je, eigenlijk heb ik altijd lol.”
Welk succes en welke uitglijder staan je het meeste bij?
“Ik kan niet één bepaald project als succes noemen; we vieren ze allemaal hier. Ik ben vooral trots op hoe we drie solide bedrijven opgebouwd hebben. Zeker na de bouwcrisis in 2012. Toen moest Megens flink krimpen, en die ervaring zorgt ervoor dat ik de drie gezonde ondernemingen van vandaag extra waardeer.
Een uitglijder was het project bij Schouwburg Cuijk in 2014, toen we nog middenin die crisis zaten en alles aanpakten. De urenraming en de samenwerking met de aannemer bleek niet optimaal.”
Welke visie staat centraal in hoe jij je ondernemingen leidt?
“Dat zijn er twee. De eerste is dat we de wereld door willen geven aan onze kinderen, dus dat we zélf de zaken op orde moeten krijgen qua duurzaamheid. De tweede is dat je de goede mensen om je heen moet verzamelen als ondernemer, en ze de ruimte moet geven om zichzelf te ontwikkelen.”
Hoe vertaalt die visie zich naar de alledaagse praktijk?
“Qua duurzaamheid in elektrische auto’s, een eigen milieustraat, en zo circulair en duurzaam mogelijk installeren. Zoals laatst bij het ROC Nijmegen, maar binnenkort ook ons eigen pand.
En qua de goede mensen verzamelen: ik ben dan wel directeur van alledrie de bedrijven, maar ieder bedrijf heeft een eigen eindverantwoordelijke. Want een onderneming leiden is zoals de bouw: zonder goede samenwerking, geen resultaat. De timmerman bouwt ook niet in zijn eentje een huis, toch?”
Wat zijn je plannen voor je bedrijven in de komende jaren?
“Cequra en Seef wil ik laten doorgroeien. Met Megens wil ik vooral de solide basis behouden. Mijn zoon is bijna klaar met zijn mbo-opleiding elektrotechniek en werkt al regelmatig mee. Het zou leuk zijn als hij mij opvolgt, maar alleen als hij dat zelf wil natuurlijk!”
Welke uitdagingen en kansen zie jij in jouw sectoren?
“De uitdagingen die er liggen zijn meteen kansen. Bijvoorbeeld de congestie van het elektriciteitsnetwerk. We willen daarbij een rol gaan pakken als energieregisseur: duurzame oplossingen maken voor opslagcapaciteit en accusystemen, bijvoorbeeld.
En ik voorzie dat AI kan helpen met slimme, energiezuinige systeemkoppelingen, maar ook het automatiseren van onderhoud. Nu hebben we al rookmelders die zelf aangeven hoe vervuild ze zijn. De technische ontwikkelingen gaan nog enorme stappen maken.”
Je nominatie voor de Ondernemersprijs is een erkenning van je prestaties als ondernemer in Land van Cuijk. Wat betekent dat voor jou?
“Ik ben natuurlijk trots dat erkend wordt wat we opgebouwd hebben. Ik zou het wel mooier vinden als het de Ondernemingsprijs zou heten. Iemand moet het boegbeeld zijn, maar ik had dit nooit bereikt zonder de juiste mensen om mij heen.”
Welke inspirerende tips heb je voor ondernemers, gebaseerd op je eigen ervaringen?
“Zorg goed voor je personeel, bijvoorbeeld door doorgroeimogelijkheden te bieden en ze mee te laten denken. Dit zorgt ervoor dat wij minimaal verloop hebben en blijven groeien. Daar ben ik trots op!”
Drieluik : de andere genomineerden
Dit is het tweede exclusieve interview dat het Maasvallei Netwerk publiceert.
Lees ook het eerste interview met Bo Pennings van Wux
Binnenkort lees je het vraaggesprek met Roel van Dijk van Mondial van Dijk Verhuizingen
Stemmen en kaarten bestellen voor de Ondernemersprijs
Stemmen kan via de website van Ondernemersprijs 2024.
Kaarten kun je hier bestellen voor de bekendmaking van de winnaar op 6 november.
Auteur: Marloes Keeris, exclusief voor het Maasvallei Netwerk, dashofginger.nl
Fotografie: Patrick Bongartz, patrickbongartz.nl