Advertentie

Maasvallei Netwerk

Dè zakelijke netwerkorganisatie in de regio!


OOvB Blog: Bezwaar tegen definitieve aanslag IB 2023 met box 3

Gepubliceerd op: 17-06-2024

Ook als je alleen bank- en spaartegoeden in box 3 hebt kan het verstandig zijn om tegen de definitieve aanslag inkomstenbelasting 2023 in bezwaar te komen. Bijvoorbeeld omdat je werkelijke rendement (veel) lager is dan het forfaitaire rendement of vanwege een beroep op strijd met Europees recht. Jeroen van Boekel, Register Belastingadviseur bij OOvB schreef er een blog over.

Definitieve aanslag IB 2023

De Belastingdienst houdt definitieve aanslagen inkomstenbelasting (IB) 2023 met box 3 vermogen dat alleen bestaat uit bank- en spaartegoeden niet aan. Dit betekent dat je mogelijk al een definitieve aanslag IB 2023 hebt ontvangen of binnenkort ontvangt.

 

Bezwaar vanwege lager werkelijk rendement?

De Hoge Raad doet waarschijnlijk in augustus/september 2024 een belangrijke uitspraak. De kans bestaat dat de Hoge Raad gaat beslissen dat de box 3-heffing moet plaatsvinden op basis van jouw werkelijke rendement uit jouw vermogen als dit lager is dan het rendement dat volgt uit de wettelijke bepalingen.

Om die reden is het verstandig om bij ontvangst van een definitieve aanslag jouw werkelijke rendement te (laten) vergelijken met het rendement in jouw aanslag. Is dit werkelijke rendement (veel) lager, dan kun je alleen je rechten veiligstellen als je binnen zes weken na ontvangst van de definitieve aanslag IB 2023 in bezwaar komt.

 

Bezwaar vanwege mogelijke strijd met Europees recht

Het forfaitaire rendement voor bank- en spaartegoeden in box 3 voor het jaar 2023 is in 2024 met terugwerkende kracht naar 1 januari 2023 vastgesteld op 0,92%. Mogelijk is deze vaststelling achteraf in strijd met Europees recht.

Het zou kunnen dat de Hoge Raad in de toekomst beslist dat het forfaitaire rendementspercentage over 2023 niet hoger mag zijn dan 0,01%. De kansen hierop zijn moeilijk in te schatten. Als de Hoge Raad tot zo’n oordeel komt, kun je waarschijnlijk alleen nog een beroep daarop doen als je binnen zes weken na ontvangst van de definitieve aanslag IB 2023 in bezwaar komt.

 

Bezwaar?

Of het daadwerkelijk zin heeft om in bezwaar te gaan tegen je definitieve aanslag IB 2023 is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Hoe groot is bijvoorbeeld het verschil tussen jouw werkelijke rendement en het wettelijke rendement? En hoe groot is het verschil in rendement berekend tegen 0,92% en tegen 0,01%? Wat betekent dit voor de hoogte van jouw aanslag IB 2023?

Aan de hand van onder meer deze vragen kun je beoordelen of in bezwaar gaan zinvol is. Neem contact op met een van de adviseurs bij OOvB voor overleg over jouw persoonlijke situatie.

 

 

Jeroen van Boekel

Jeroen van BoekelDeze blog is geschreven door Jeroen van Boekel, Register Belastingadviseur.

Werkzaam sinds 2007 bij OOvB adviseurs en accountants Uden en OOvB adviseurs en accountants Heesch

E-mail: [email protected]l

Telefoon: 0413-820429

Bekijk OOvB: In de ledengids