Advertentie

Maasvallei Netwerk

Dè zakelijke netwerkorganisatie in de regio!


Achter de cijfers: 5 voordelen van krapte op de arbeidsmarkt

Gepubliceerd op: 12-09-2023

De huidige krappe arbeidsmarkt heeft veel nadelen, zoals een verminderd aanbod van kandidaten, vertraging in de bedrijfsgroei en een hoger personeelsverloop. Toch zijn er ook voordelen. Lees de bijdrage van het UWV en het Leerwerkloket met betrekking tot de arbeidsregio Noord-Oost Brabant.

 

krapte op de arbeidsmarkt (UWV)

 

1. Goed werkgeverschap

In een krappe arbeidsmarkt moeten steeds meer bedrijven met elkaar concurreren om personeel aan te trekken en zittende medewerkers te behouden. Het werven van personeel wordt makkelijker door de inzet van goede arbeidsvoorwaarden. Werkgevers die zich met aantrekkelijke voorwaarden onderscheiden, laten zien dat zij personeel belangrijk vinden. Goed werkgeverschap is ook essentieel voor het behoud van personeel. Betere arbeidsvoorwaarden kunnen het verschil maken tussen blijven en gaan.

 

2. Skills belangrijker dan diploma’s

Werkgevers hebben minder keuze uit geschikte kandidaten in een krappe arbeidsmarkt. Om de groep kandidaten te vergroten, kiezen steeds meer werkgevers om te matchen op skills. Naast gekwalificeerde kandidaten, worden sollicitanten zonder de juiste papieren, maar met de juiste vaardigheden uitgenodigd om te solliciteren. Een skillsgerichte arbeidsmarkt draagt eraan bij dat vraag en aanbod beter op elkaar aansluiten. Ook maakt een arbeidsmarkt gericht op vaardigheden het mogelijk om de vraag naar personeel verder vooruit te plannen. Organisaties worden gedwongen beter na te denken over welke skills op de lange termijn belangrijk zijn. Een strategische personeelsplanning zorgt voor minder tekorten in de toekomstige bezetting.

 

3. Bereidheid om te investeren in scholing

Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt wordt de mismatch tussen vaardigheden die werkzoekenden hebben, en de vaardigheden waar werkgevers naar op zoek zijn groter. Werkgevers worden steeds bewuster van de noodzaak om te investeren in de ontwikkeling van werknemers. Het creëren van een werkomgeving waarin medewerkers de kans krijgen om zich te ontwikkelen, verbetert de concurrentiepositie van het bedrijf en zorgt voor een toekomstbestendig personeelsbestand. Ook neemt de bereidheid om te investeren in scholing en begeleiding van mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt toe.

 

4. Innovatie en optimalisatie

De druk van aanhoudende personeelstekorten stimuleert bedrijven om in te zetten op automatisering, robotisering en andere manieren om de arbeidsproductiviteit te vergroten. In een arbeidsmarkt met schaars beschikbaar talent en stijgende personeelskosten, wordt investeren in technische oplossingen aantrekkelijker. Ook bij het aantrekken van personeel en het behoud ervan moeten werkgevers met creatieve oplossingen komen. Innovatieve hr-processen met spelelementen als ‘gamification’ en wervingsmethoden als ‘open hiring’ zijn hier een voorbeeld van. Een ander type innovatie is sociale innovatie. Dit zijn vernieuwingen in samenwerkingen tussen medewerkers of organisatie voor optimale bedrijfsprestaties.

 

5. Inclusiviteit

Een krappe arbeidsmarkt vraagt om een ander instroombeleid. Als de bedrijfscontinuïteit onder druk staat, gaan werkgevers creatiever om met functie-eisen en omschrijvingen. Zo kunnen bedrijven optimaal gebruikmaken van de diversiteit aan talenten op de arbeidsmarkt. Werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt, 65-plussers, parttimers, jongeren en mensen met een arbeidsbeperking krijgen eerder een kans. Zo ontstaat een arbeidsmarkt waarin iedereen meedoet.

 

 

Persoonlijk advies?

Wilt u als werkgever meer weten of advies over het aantrekken en/of behouden van personeel? Neem dan contact op met een Leerwerkloket. Het Leerwerkloket is er voor iedereen met vragen over werk én opleiding. Er is altijd wel een Leerwerkloket bij u in de buurt. Het Leerwerkloket is aangesloten bij het Maasvallei Netwerk. De contactpersoon is Conny van den Hoogen. U vindt haar contactgegevens in de ledengids.

 

Lees het originele artikel:

https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/prognose-trends/achter-de-cijfers-5-voordelen-van-krapte-op-de-arbeidsmarkt